Метапространството ще се използва на практика за всичко – работа, игри,

...
Метапространството ще се използва на практика за всичко – работа, игри,
Коментари Харесай

Следващият голям хит в технологиите: метапространството


Метапространството ще се употребява на процедура за всичко – работа, игри, концерти, кино, пътувания…
(снимка: CC0 Public Domain)

Метапространство – това е идея, за която се приказва от ден на ден като за идващия огромен шлагер измежду софтуерните компании, маркетолозите и анализаторите. Това „ знамение “ притегля вниманието – а и парите – на някои от най-големите корпорации в софтуерния свят.

За всеки елементарен човек това наподобява като да е измислена версия на виртуалната действителност (VR) – само че някои считат, че може би е бъдещето на интернет. Всъщност можем да сравним метапространството спрямо VR по този начин, както съпоставяме актуалния смарт телефон с тромавите мобилни телефони от 80-те години, отбелязва.

В ерата на метапространството няма да ни е необходим компютър или смарт телефон – ще ни е задоволителна дребна джаджа, сходна на очила, с цел да влезем във виртуален свят, свързващ всевъзможни цифрови среди. За разлика от сегашната виртуална действителност, която се употребява най-много за игри, метапространството ще може да се употребява на процедура за всичко – работа, игра, концерти, кино, пътувания.

Повечето хора си показват, че ще имат – виртуално показване на самия себе си – и ще го употребяват при появяването си в мета-реалността. Но защото всичко това към момента е единствено концепция, към момента няма и единно виждане относно метапространството и неговите характерности.

Защо става шлагер?

Увлечението по цифровите светове и разширената действителност се възбужда на всеки няколко години, само че нормално стихва по-късно. Доста по-траен и мощен е ползата на богатите вложители и огромните софтуерни компании. Никой не желае да остане настрана от модата, в случай че окаже, че това е бъдещето на интернет.

Кой най-вече се интересува?

Фейсбук уточни като собствен главен приоритет построяването на метапространство. Компанията влага доста във, което ги направи по-евтини от конкурентните модели (може би даже на загуба, съгласно някои анализатори). Фирмата също по този начин основава VR приложения за обществени диалози и за работното място, в това число такива, които взаимодействат с действителния свят.

Фейсбук твърди, че метапространството „ няма да бъде построено за една нощ от една компания “ и даде обещание да си сътрудничи с доста други играчи в тази конкуренция. Наскоро тя влага 50 млн. $ във финансиране на групи с нестопанска цел, с цел да помогне за „ създаване на метапространството отговорно “. Предположението е, че концепцията ще се развива занапред, в границите на идните 10 до 15 години.

Кой различен се интересува от метапространството

Тим Суини, ръководителят на Epic Games (която създава Fortnite), от дълго време приказва за своите желания към метапространство. Онлайн имат споделени интерактивни светове от десетилетия обратно. Те не са метапространство, само че имат някои общи хрумвания.
още по тематиката
През последните години Fortnite разшири своя артикул, като провежда концерти и събития в личния си „ цифров свят “. Това впечатли мнозина с опциите, които сподели – и притегли международното внимание към визията на Суини за метапространството.

Други игри също се приближават до концепцията за метапространството. Roblox, да вземем за пример, е платформа за хиляди обособени игри, свързани в по-голямата екосистема. Междувременно Unity, платформа за 3D разработка, влага в „ “ – цифрови копия на действителния свят – а графичната компания Nvidia построява своя „ Omniverse “, който разказва като платформа за свързване на 3D виртуални светове.

Значи става дума за игри?

Не единствено. Въпреки че има толкоз доста хрумвания за това какво може да бъде метапространството, множеството визии виждат общественото човешко взаимоотношение като ядро на концепцията. Фейсбук, да вземем за пример, опитва с приложение за VR срещи, наречено Workplace, и обществено пространство, наречено Horizons – като и двете употребяват системи за виртуални аватари.

Друго приложение за виртуална действителност на име VRChat е напълно фокусирано към излизането онлайн и общуването – без никаква специфична цел, с изключение на проучването на средата и срещата с хора.

Неотдавна се появи концепцията производителите на коли, рекламирайки новите си модели, да могат да демонстрират вътрешния салон на всяка кола посредством виртуално показване – такова, което разрешава на кандидат-купувача да седне и да кара новия модел, още преди той да е създаден.

Съществува ли технология за всичко това

През последните години VR извървя дълъг път на развиване. Устройствата, сходни на огромни очила, се пробват да излъжат човешкото око да вижда триизмерно, до момента в който играчът се движи из съответния виртуален свят. Някои модели устройства станаха много известни и се трансфораха в желан подарък за младежите.

Експлозията на също има общо с концепцията за метапространството. Принос за развиването на технологията ще има и по-добрата, по-надеждна и по-бърза мобилна съгласуваност, за което към този момент разполагаме с 5G.

Засега обаче всичко е на напълно ранен стадий. Еволюцията на метапространството – ако въобще се случи – ще се води сред софтуерните колоси през идващото десетилетие, а може би даже по-дълго.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР